Hvorfor retter vi på teknikken?

Når vi taler om at forbedre sin træningsteknik er det for at blive bedre i en øvelse. Men ofte bliver der også sat lighedstegn mellem korrekt teknik og skadeforebyggelse. Og hænger det nødvendigvis sådan sammen? Det skal vi se lidt nærmere på i dette indlæg.

Vi er mange der har fået at vide lige fra barns ben, at man ALTID skal bukke sig med ret ryg, ellers er man sikker på at få en diskusprolaps.

Måske har du også lagt ører til, at knæene ikke må komme ud over fødderne i en squat, for det kan give knæskader.

Rent faktisk er der ingen studier, der entydigt slår fast, at skader sker som følge af udførelsen af en øvelse isoleret set.

Men for mange hænger de falske huskeråd ved og bliver til sejlivede myter, når man har fået det at vide nok gange igennem et liv. For nogen kan det medføre en tilbageholdenhed i forhold til at komme i gang med at træne, fordi man frygter at bevæge sin krop forkert. Og i værste fald kan det betyde et syn på kroppen, hvor man opfatter den som skrøbelig – at kroppen nemt kan gå i stykker.

Præmissen for at tale om korrekt teknik

Så hvis det ikke er farligt at krumme ryggen i en dødløft, og knæene gerne må komme ud over tæerne i en squat – findes der så overhovedet ”korrekt teknik”?

Ja! Det gør der.  Men det er vigtigt at forstå præmissen for at tale om god teknik. Når man retter på en øvelse, er det alene for at blive bedre i den øvelse, der udføres. At vi sikrer os, at vi rammer den muskelgruppe, vi gerne vil stimulere, så du rent faktisk bliver stærkere i øvelsen.

Som udgangspunkt retter man altså ikke på øvelsen, fordi man risikerer skader. Man retter, for at optimere øvelsen, dér hvor du laver den bedst og kan løfte flest kilo. Hvis knæene eksempelvis vil ud over tåspidserne i en squat – så lader vi knæene gøre dette.

Der findes ikke farlige bevægelser

Er det nyt for dig at træne? Og har du fx tendens til krum ryg ved dødløft? Med tiden vil det formentlig give mening at arbejde sig hen imod en mere ret ryg i øvelsen – af den grund, at du vil kunne ramme bagkæden mere effektivt og opleve større progression og styrke ved at arbejde hen imod en mere ret ryg i de forskellige varianter af dødløft. Selvom vi i ovenstående tilfælde vil arbejde os hen imod en mere ret ryg, er det dog ikke ensbetydende med, at den krumme ryg er farlig. Og det er en vigtig pointe.

Når vi taler om skader er det højst sandsynligt overbelastning og ikke bevægelsen i sig selv, der kan vise sig at være problemet. Og i virkeligheden er der flere parametre, der spiller ind, hvis man er så uheldig at pådrage sig en skade. Fx kan manglende søvn og manglende restitution være medvirkende årsager.

Konklusionen er derfor: Vær ikke bange for at bevæge din krop! Der er som udgangspunkt ingen bevægelser, der er forbudte. Kan din krop udføre øvelsen/bevægelsen, så gør det! Du skal bare sørge for at løfte det rette antal kilo, som passer til den bevægelse, du laver. Hvilket i øvrigt gør sig gældende for alle øvelser.

Ved du selv, hvor tungt du kan løfte? Eller har du brug for hjælp og vejledning til din træning? Læs om vores individuelle forløb eller skriv til mig for en uforpligtende snak.

/Jonas Roberts, personlig træner og indehaver af Return Gym.

Del denne nyhed

Facebook

PRØVETIME MED PERSONLIG TRÆNER

Book din prøvetime og start forandringen